Italiaanse citroentaart
Zoete baksels

Italiaanse citroentaart

Zoals ik al eerder had geschreven, heb ik heel veel citroenen van mijn ouders uit hun tuin gekregen. Uiteraard is het leuk om daar gezonde dingen mee te maken, maar iets lekkers bakken is ook altijd leuk. Deze Italiaanse citroentaart (torta al limone zoals de Italianen hem noemen) is uiteraard heerlijk fris in de zomer, maar in de winter is hij ook verrukkelijk!
De bodem is gemaakt van Italiaans boterdeeg, wat een beetje te vergelijken is met de Nederlandse boterkoek. De vulling is heerlijk zacht en wat smeuïg, en de korst van de taart is weer hard. Waarschijnlijk heb je deze combinatie nog nooit eerder geproefd, maar na 1 keer proeven ben je het ongetwijfeld met mij eens dat dit echt de ideale combinatie is!
Omdat er vrij veel suiker in deze Italiaanse citroentaart zit, is deze niet zuur en vinden kinderen hem dus ook lekker.

Italiaanse citroentaart

Italiaanse citroentaart

Cin
Deze heerlijke Italiaanse citroentaart (torta al limone) is echt heerlijk! De knapperige bodem van boterdeeg, de zachte vulling en de harde korst bovenop zijn samen de ideale combinatie.
Voorbereidingstijd 2 uur
Bereidingstijd 30 minuten
Totale tijd 2 uur 30 minuten
Gang Gebak
Keuken Italiaans, Mediterraan
Porties 12 stukken
calorieën 1 kcal

Equipment

  • Springvorm 26 cm

Ingrediënten
  

Italiaans boterdeeg (de bodem)

  • 200 gram bloem
  • beetje bloem om het aanrecht mee te bestuiven
  • 100 gram kristalsuiker
  • 120 gram roomboter zacht in kleine klontjes
  • 2 theelepels geraspte citroenschil
  • 2 eierdooiers
  • snufje zout

Vulling citroentaart

  • 3 eieren
  • 150 gram kristalsuiker
  • 150 gram roomboter
  • sap van een halve citroen
  • schil van 2 geraspte citroenen
  • poedersuiker

Instructies
 

Italiaans boterdeeg (de bodem)

  • Zeef de bloem in een kom en doe de suiker erbij. Maak een kuiltje in het midden en doe de rest van de ingrediënten erin. Meng dit goed door en kneed het dan even door elkaar.
  • Verpak het 'deeg' in huishoudfolie en leg dit een uur in de koelkast.
  • Daarna rol je het deeg uit op het aanrecht en bekleed je de springvorm (bodem en rand) ermee.

Vulling citroentaart

  • Verwarm de oven op 180 graden en vet de springvorm in.
  • Klop de eieren samen met de kristalsuiker los in een kom. Roer daarna het sap van de citroen, de geraspte schil en de boter er goed door heen (er blijven wat 'stukjes en klontjes' boter in het mengsel zitten, dit hoort erbij).
  • Giet de vulling in de springvorm en zet de taart 30 minuten in de oven.
  • Laat de taart daarna op een rooster afkoelen en bestuif met poedersuiker.
Trefwoord citroen, citroentaart, italiaans, italiaanse citroentaart, taart, Zomers

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling recept