Verse citroenen uit eigen tuin! Wie wil dat nu niet? Ik heb het geluk dat mijn ouders in Spanje wonen, zij hebben een prachtige citroenboom die ongeveer het hele jaar bloeit. Zodra zij bij ons op visite komen, nemen ze gelukkig altijd een flinke zak citroenen voor mij mee. Zo ook nu. De komende tijd kan je dus een paar gerechten met citroen van mij verwachten. Want citroen is in de zomer uiteraard heerlijk fris, maar wist je dat citroen veel antioxidanten en vitamine C bevat? Daardoor zijn ze eigenlijk juist in de winter ideaal om je weerstand op peil te houden. Gelukkig worden er in Nederland ook het gehele jaar door citroenen verkocht. Maar mocht je eens op vakantie zijn in een zuid Europees land, probeer dan zeker eens de plaatselijke citroenen!
Deze citroen risotto is heerlijk fris en romig. Hij is absoluut niet heel zuur waardoor de risotto ook geschikt is voor kinderen. De citroenrisotto kan je prima als hoofdgerecht eten, maar wij hadden er dit keer een visje bij. De smaak van vis combineert namelijk ook uitstekend met deze citroenrisotto.
Citroenrisotto
Ingrediënten
- 2 sjalotjes fijn gesneden
- sap van 1 citroen
- rasp van de schil van 1 citroen
- 2 teentjes knoflook fijn gesneden
- 1 blokje kippenbouillon groente voor de vegetariër
- 400 gram risotto rijst
- 50 gram Parmezaanse kaas geraspt
- 1250 milliliter water
- 200 milliliter droge witte wijn of 200 ml extra water in geval van geen alcohol
- 2 eetlepels olijfolie
Instructies
- Bak de sjalotjes en knoflook aan in een beetje olijfolie (brown/ saute).
- Zodra deze klaar zijn voeg je de risottorijst, het water, bouillonblokje, citroensap en de wijn toe. Zet op stand rice/ rijst, 9 minuten.
- Zodra de risotto klaar is, roer je de citroen rasp er voorzichtig door heen. Daarna kan je de Parmezaanse kaas er door heen roeren. Dan direct serveren.