Estofado is letterlijk Spaans voor stoofpot. Deze stoofpot wordt vooral gegeten met runder- of varkensvlees, maar uiteraard kan je hier alle soorten vlees voor gebruiken. Elke Spaanse familie heeft dan ook zijn eigen recept voor estofado.
Aangezien het normaal gesproken toch wel een aantal uur duurt eer de estofado klaar is, heb ik besloten om het recept om te bouwen zodat je deze heerlijke estofado klaar kan maken in de instant pot / CPE.
Estofado is ook prima geschikt voor kinderen. Het is een wat zoetige stoofpot, waar ook verschillende soorten groenten in verstopt zitten. Deze warme stoofpot is letterlijk warm en vullend en daardoor uitermate geschikt voor in de herfst of in de winter. Maar ook in de zomer zal hij goed smaken!
Uiteraard kan je de estofado ook zonder instant pot / CPE maken, laat het dan zo’n 2 tot 3 uur stoven in de pan.
Ik ben benieuwd wat jullie er van vinden!

Estofado uit de instant pot / CPE
Ingrediënten
- 500 gram runderriblappen in blokjes gesneden
- 1 ui gesnipperd
- 4 teentjes knoflook uitgeperst
- 100 gram chorizo
- 3 grote winterwortels in plakjes gesneden
- 2 handjes erwten diepvries
- 1 blik tomatenblokjes
- 1 laurierblaadje
- 1/2 theelepel saffraan
- 1 eetlepel tijm
- 1/2 theelepel cayennepoeder
- 100 milliliter droge witte wijn
- 350 milliliter runderbouillon of 350 milliliter water en ongeveer de helft van een runderbouillonblokje (veel makkelijker)
Instructies
- Bak de runderriblappen bruin aan op brown/ saute. Zodra ze aan alle kanten bruin zijn (ze hoeven niet gaar te zijn), haal je het vlees er uit en houd je dit even apart.
- Bak nu de ui glazig op brown/ saute, en pers hierna de knoflook er boven uit. Snijd ondertussen de chorizo in dunne plakjes en snijd deze plakjes weer door vieren. Bak de chorizo hierna ook nog even mee.
- Voeg hierna de overige ingrediënten (inclusief de runderriblap blokjes) toe en roer dit goed door. Zet hierna voor 40 minuten op stew (meat), quick release.
Erg lekker!