Mijn kinderen zijn dol op Vietnamese loempia’s en dus gaat deze loempiataart er ook goed in. Voordeel is dat je er allerlei soorten groenten in kan verstoppen. Zo lusten mijn kinderen geen taugé, maar verstopt in deze loempiataart eten ze het zonder morren op. (Uiteraard heb ik ze nooit verteld wat er zo allemaal in de loempiataart zit 😉 ).
Als je het mengsel met de eieren weg laat, kan je de vulling ook prima gebruiken om gewone loempia’s mee te maken. Dit kan ook met filodeeg, maar loempiavellen zijn hier beter geschikt voor.
Wat heb je nodig?
400 gram kipfilet, in kleine stukjes gesneden
1 fijngesneden ui
2 mega grote winterpenen (of 3 kleinere) fijngemalen
3 fijngesneden teentjes knoflook
200 gram taugé
2 eetlepels fijngehakte selderij
1 pakje filodeeg (8 plakjes)
6 eetlepels sojasaus
4 eetlepels vissaus
1 theelepel azijn
1 theelepel suiker
3 eieren
300 gram roerbakmie
verse peper
beetje olijfolie
Hoe maak je het?
Laat de filodeeg ontdooien en verwarm de oven op 200 graden.
Bak de uien glazig en voeg op het einde de knoflook toe. Voeg hierna de kipfilet toe, en strooi hier naar smaak wat gemalen peper overheen. Zet ondertussen een pan met water op om straks de roerbakmie in te kunnen koken.
Zodra de kip gaar is voeg je de winterpenen toe, bak deze even mee en voeg dan de taugé en de selderij toe. Kook ondertussen de roerbakmie een paar minuten. Giet deze af, en voeg deze bij het kip mengsel. Giet hier 3 eetlepels sojasaus, 2 eetlepels vissaus, de suiker en de azijn bij. Goed doorroeren.
Vet de springvorm in en bekleed de bodem en de wanden met de filodeeg, laat dit wat over de rand heen naar buiten hangen. Schep het kip mengsel in de springvorm.
Roer in een kom de eieren los en giet hier de overige soja- en vissaus bij, weer goed doorroeren. Giet dit op het kipmengsel in de springvorm, probeer dit goed overal te verdelen.
Vouw hierna de filodeeg van de randen naar binnen, en bedek de bovenkant verder met de resterende filodeeg vellen. Bestrijk de gehele bovenkant met een beetje olijfolie en zet de springvorm voor 25 minuten in de oven. Zodra de bovenkant goudbruin is, is de loempiataart klaar. Wees voorzichtig, vooral de binnenkant kan best lang bloedheet blijven. De loempiataart is van zichzelf uiteraard al lekker, maar met wat loempia saus of sweet chili saus, is deze extra lekker.
Eetsmakelijk! Liefs Cin