Aangezien wij elke zomer wel in Spanje te vinden zijn, zijn de kinderen dol op albondigas, misschien wel een van de meest bekende soort tapas, oftewel, gekruide Spaanse gehaktballetjes in een pittige tomatensaus. In elke tapasbar zijn ze wel te krijgen, alhoewel ze vaak als eerste op zijn. Om in Nederland ook af en toe het vakantie gevoel te krijgen, maar ik regelmatig albondigas. Je kan ze namelijk prima eten als tussendoortje, borrelhapje of desnoods als onderdeel van een maaltijd.
Omdat ik graag gebruik maak van mijn instant pot (en de tijdswinst die je daarmee behaalt), heb ik het recept perfect gemaakt voor in de instant pot / CPE.
Uiteraard kan je de albondigas ook zonder instant pot klaar maken. Maak dan de balletjes en bak ze gaar. Maak daarna de saus en laat deze even pruttelen totdat de saus wat begint in te dikken. Verwarm daarna de balletjes in de saus, en voilà albondigas.
Albóndigas
Equipment
- Instant pot / CPE
Ingrediënten
- 500 gram gehakt
- 1 sjalot fijngesneden
- 4 tenen knoflook fijngesneden
- 1 ei
- 1,5 theelepel paprikapoeder
- 1 theelepel oregano
- 1 theelepel majoraan
- 2 theelepels peterselie gedroogd
- 1 theelepel cayenne
- 500 ml gezeefde tomaten
- 1 theelepel suiker
- 1/2 rode peper meer mag ook voor meer pit
- 1 eetlepel verse peterselie fijngesneden
- 1 eetlepel peterselie gedroogd
- versgemalen peper naar smaak
Instructies
- Meng het gehakt met het ei, sjalot, 2 tenen knoflook, paprikapoeder, oregano, marjoraan, 2 theelepels peterselie en de cayenne poeder. Draai hiervan balletjes van zo'n 3 cm doorsnee.
- Doe de overige ingrediënten in de binnenpan, roer dit goed door elkaar heen. Voeg vervolgens de gehaktballetjes toe en roer deze voorzichtig door de saus. Zet daarna 20 minuten op stew (meat).
- Serveer met in een leuk tapasschaaltje, of als hoofdgerecht met rijst of patatas bravas.
Super lekker! Doet mij denken aan mijn favoriete tapas tent.