Zoals je bij eerdere berichten al kan lezen, heb ik momenteel erg veel pompoen in huis. Dit keer heb ik een lekkeren pompoentaart gemaakt. Pompoentaart is in de VS een van de bekendste soorten taarten, het staat daar bekend als pumpkin pie. Voor de pompoentaart wordt een speciale kruidenmix gebruikt, deze noem je pumpkin spice. Heb je de ingrediënten voor de kruidenmix niet allemaal in huis, dan kan je eventueel ook speculaaskruiden gebruiken, een eetlepel is dan voldoende.
Het kost wel even tijd om deze pompoentaart te maken, maar dan heb je ook echt wat bijzonders! Wees gewaarschuwd, hij is best machtig, dus pak niet direct een te groot stuk taart. 😉
In dit recept heb ik gebruik gemaakt van een multicooker met hoge druk functie, heb je deze niet, dan zou je de pompoenblokjes ook een half uurtje in de oven kunnen zetten op 200 graden, voordat je deze gaat pureren.
Ik ben heel benieuwd wat jullie van deze pompoentaart vinden!
Pompoentaart
Ingrediënten
Deeg
- 250 gram bloem
- 100 gram roomboter
- 130 gram suiker
- 2 eieren
- 1 snufje zout
Vulling
- 700 gram pompoen
- 1 blikje gecondenseerde melk (397 gram)
- 3 eieren
- 3.5 theelepel gemalen kaneel
- 1.5 theelepel gemberpoeder
- 1 theelepel gemalen kruidnagel
- 0.5 theelepel gemalen piment
- 0.5 theelepel nootmuskaat
- 300 milliliter water
Instructies
- Zeef voor het deeg de bloem en meng deze met de overige ingrediënten voor het deeg. Kneed dit goed door totdat je een grote bal kan maken. Pak de deeg in met plastic folie en laat deze minimaal 30 minuten rusten in de koelkast.
- Snijd de pompoen in blokjes en verwijder de zaden. Doe de pompoenblokjes samen met 300 milliliter water in de multicooker en zet deze voor 5 minuten op high pressure, quick release.Meng ondertussen de kruiden voor de vulling (pumpkin spice) door elkaar heen.
- Verwarm de oven voor op 180 graden.Haal het deeg uit de koelkast, kneed dit nog een keer goed door en bekleed de taartvorm ermee.
- Haal de pompoen uit de multicooker, giet deze af en maal dit met de staafmixer of blender tot pompoen puree. De pompoen is al erg zacht geworden, dus dit gaat sneller dan je denkt.
- Doe de pompoenpuree in een kom, voeg het het kruidenmengsel toe samen met de eieren en het blikje gecondenseerde melk. Roer dit goed door elkaar heen. Schenk het mengsel vervolgens op het deeg in de taartvorm. Zet dit voor zo'n 40 minuten in de oven.
- Haal de taart uit de oven, laat deze goed afkoelen en zet deze het liefst een nachtje in de koelkast om op te stijven. Daarna kan je heerlijk genieten!