Kip tandoori
Hoofdgerechten Instant pot gerechten

Kip tandoori

Eigenlijk mag je dit gerecht helemaal geen tandoori noemen omdat tandoori officieel alleen maar uit een tandoori oven kan komen, en tja die heb ik helaas niet. Net zoals de meeste mensen, gok ik. 😉 De naam is dus fout, maar het gerecht is in Nederland wel bekend van de wereldgerechten pakjes. Echter hebben die weinig met de echte kip tandoori te maken, want als je eenmaal echte kip tandoori op hebt bij een Indiaas restaurant, dan wil je nooit meer de pakjes variant.
Ik heb deze kip tandoori gecombineerd met gele rijst, tomaten relish en een yoghurt sausje om gelijk een explosie van smaken te combineren. In India gebruikt men bij pittig eten vaak een saus op basis van yoghurt, dit werkt beter dan water drinken. De gele rijst is net wat smaakvoller dan gewone rijst en de tomaten relish is een smaak bom op zich. De combinatie van dit alles is echt heerlijk!
In plaats van een multicooker met hoge druk functie (instant pot, ninja foodi, tefal, etc), kan je de rijst uiteraard ook in een normale pan koken. In het geval van een ninja foodi kan je de kipfilet natuurlijk ook in de ninja klaar maken op airfryer stand, maar dan moet je daarna wel wachten eer je de rijst kan maken.

Ik ben heel benieuwd wat jullie van deze kip tandoori vinden!


Kip tandoori

Kip tandoori

Cin
Heerlijke kip tandoori, met gele rijst, tomaten relish en een yoghurt sausje.
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 35 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken aziatisch, Indiaas
Porties 4 personen
calorieën 1 kcal

Ingrediënten
  

  • 500 gram kipfilet in blokjes gesneden
  • 300 gram magere yoghurt
  • 2 eetlepels citroensap
  • 120 gram witte rijst
  • 1/2 komkommer
  • 2 theelepels kurkuma
  • 380 milliliter water
  • 1.5 eetlepel bieslook ringetjes kan zowel vers als gedroogd.

Tandoori kruidenmix

  • 2 eetlepels paprikapoeder
  • 1 eetlepel kerriepoeder
  • 3 theelepels gemalen kortiander
  • 2 theelepels gemalen komijn
  • 1 theelepel chilipoeder
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • 1 theelepel knoflookpoeder
  • 1 eetlepel citroensap
  • 1 snufje kruidnagelpoeder
  • 1 snufje kaneel

Tomaten relish

  • 1 rode ui
  • 1/2 chilipeper
  • 2 eetlepels suiker
  • 1 blikje tomatenblokjes 400 gram
  • 3 eetlepels basamico azijn

Instructies
 

  • Begin met het marineren van de kipfilet, meng deze met alles van de tandoori kruidenmix, 100 gram yoghurt en een eetlepel citroensap. Laat dit zo'n 10 minuten staan.
    Als je een oven gebruikt, verwarm deze dan voor op 180 graden.
  • Doe de rijst samen met de kurkuma en het water in de multicooker en zet deze voor 9 minuten op stand 'rice', als je deze stand niet hebt dan 9 minuten op high pressure, quick release.
  • Leg de kipfilet voor 20 minuten op de bakplaat van de oven (bakpapier of een siliconen mat is aan te raden).
    Of doe deze voor 10 minuten in de airfryer op 200 graden (gebruik dan wel een bakvorm voor in de airfryer.
    Bij zowel de oven als het gebruik van de airfryer is het de bedoeling dat de kip lekker in de marinade ligt.
  • Rasp ondertussen de komkommer en laat deze goed uitlekken, even uitknijpen is soms ook handig.
  • Snipper de ui en snijd de chilipeper in kleine stukjes, verwijder uiteraard de zaadjes en zaadlijsten.
  • Laat de ui, chilipeper en suiker karamelliseren op hoog vuur. Blus dit vervolgens af met de tomatenblokjes en basamico azijn, en roer goed door. Breng dit aan de kook en laat het 5 minuten pruttelen.
  • Meng de uitgelekte komkommer rasp met 200 gram yoghurt en de 2 eetlepels citroensap, roer dit goed door.
  • Schep de tandoori kipfilet, rijst, tomaten relish en de yoghurt saus op je bord en eetsmakelijk!
Trefwoord gele rijst, Indiaas, Kip tandoori, kipfilet, rijst, Tandoori, tomaten, yoghurt

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling recept